• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Академія Хана: світ можна підкорити, життям можна опанувати

Академія Хана: світ можна підкорити, життям можна опанувати

2011-09-07

Академія Хана
«Все в наших руках, тому їх не можна опускати»
(Коко Шанель)

... В штаті Луїзіана в сім'ї емігрантів з Індії та Бангладеш жив хлопчик Сал. Він дуже любив завдання і головоломки. Особливо ті, де були потрібні нестандартні рішення. І тому не дивно, що, коли Салман Хан підріс, він вирішив вступити до Массачуетского інституту технологій, який закінчив відразу за... трьома спеціальностями, а потім поступив до Гарварду.

Логотип Академії ХанаОдного разу до Салмана приїхала провідати його сестра Надя, яка ніяк не могла зрозуміти премудрості арифметики. Сал допоміг дитині, причому зробив це нестандартним чином - з використанням електронної панелі yahoo, на якій можна було не тільки малювати, а й записувати приклади... Надя була просто в захваті. І тоді Хан подумав: «А чому б не показати створене мною відео іншим дітям?» І він розмістив свій урок на каналі YouTube. І з тих пір не тільки дітвора, а й дорослі насолоджуються відеоуроками Хана в усьому світі.

Згодом Сал так загорівся ідеєю випуску все нових і нових відео, що він створив некомерційну організацію, яка отримала назву Академія Хана в його честь (сайт - www.khanacademy.org). Уроки Салмана (а їх уже більше двох тисяч) невеликі, тривалістю від 5 до 15 хвилин. Вони присвячені різним предметам, темам і дисциплінам: алгебра, арифметика, геометрія, банківська справа, біологія, фізика, хімія, астрономія, економіка та фінанси, історія, статистика, комп'ютерна наука та багатьом іншим. Тільки уявіть собі, це ціла бібліотека! У його уроках будується від простого до складного, буквально від прикладу «двічі два - чотири» до університетського курсу вищої математики. Причому не обов'язково бути фахівцем з того чи іншого предмету, щоб їх дивитися. Салман пояснює все настільки просто, що навіть тим, хто не вивчав предмет у школі, стає все зрозуміло. Він не боїться помилитися і визнати свою помилку. А вже про використання в уроках Хана жартів і говорити не доводиться! Чого варті самі завдання: «У той час як контрабандне судно виходить з точки Б по курсу 195° ...» Напевно ви не чули такого в школі.

Салман зізнається, що після виходу його роликів він почав отримувати листи від вчителів, які використовували його нестандартні уроки під час занять у класі. У них говорилося: «За допомогою ваших відеороликів ми перебудували класні заняття. Те, що раніше задавалося на будинок, тепер виконується учнями на уроці». Перевага відео Хана в тому, що тепер учні можуть зупиняти, переглядати те, що їм потрібно, тоді, коли їм це зручно. Крім того, передбачений спеціальний інструмент - графік, який показує прогрес кожного учня. Різними кольорами відображена робота в класі та вдома. По кожному із завдань представлені всі проблеми і помилки, які ви допустили. Будь-коли їх можна переглянути та проаналізувати самостійно, не червоніючи перед усім класом біля дошки під час роботи над помилками. Не дивно, що уроки та лекції Салмана так подобаються дітям. Вони сприймають Салмана скоріше як друга, ровесника. Дітвора завжди хоче пограти, нехай навіть з цифрами або трикутниками.

Salman Khan
На традиційному уроці незалежно від того, наскільки успішно ви здаєте іспити, клас переходить до наступної теми. Салман Хан порівнює це з навчанням поїздкам на велосипеді: «Я пояснюю вам теорію якийсь час, а потім даю вам велосипед на два тижні. Через два тижні я повертаюся і кажу: «Так, ви не вмієте гальмувати. Ви на 80% велосипедист. І я ставлю велику печатку з оцінкою задовільно вам на лоб і кажу: «Ось вам тепер одноколісний велосипед». Як би безглуздо це не звучало, у наш час на уроках відбувається саме так. У традиційній моделі освіти передбачені покарання за експерименти і помилки, але вона не вимагає майстерності. Ми заохочуємо експеримент. Ми заохочуємо помилки. Але ми очікуємо оволодіння майстерністю».

Коли хлопці з команди проекту «Study Planner» побачили відео Академії Хана, то вирішили, що це саме те, що необхідно зараз школярам не тільки в Україні, а й в усьому світі. Тепер ми переводимо відео Академії Хана на п'ять мов: українську, російську, китайську, французьку та німецьку.

Ви хочете познайомитися з Академією Хана? Тоді приєднуйтесь! І можливо, в майбутньому вашими діяннями так само будуть захоплюватися люди всього світу, як полонені вони зараз чарівністю та харизмою Салмана Хана. Головне - почати.

Можна це зробити прямо зараз:
Детальніше про Академію Хана.
Кiлькiсть переглядiв: 578

Коментарi